Η φύση στην πόλη (updated)

Posted On Φεβρουαρίου 16, 2007

Filed under αστικό περιβάλλον, οικολογία

Comments Dropped 7 Σχόλια

Γεωγραφικός χάρτης Βερολίνου

Παρατηρείται πρώτη φορά από το αεροπλάνο, προτού καν κανείς πατήσει στο έδαφος. Αυτό ισχύει για όσους έρχονται από αέρος. Αν έρχεται κανείς με τραίνο ή αυτοκίνητο, η μετάβαση είναι ομαλή. Από τους αγρούς και τα δάση, στα πάρκα ανάμεσα στα κτίρια. Το πράσινο στην πόλη είναι πανταχού παρών. Το Βερολίνο είναι ειδική περίπτωση μεγαλούπολης. Στα 889 km² της πόλης-κρατιδίου, το 17,5% είναι δάσος, το 6,5% είναι λίμνες και ποτάμια και άλλο ένα 6% είναι «πράσινο» (πάρκα, κήποι κ.ά.), όπως μας ενημερώνει και το κατατοπιστικότατο και φοβερά οργανωμένο site του δήμου-κρατιδίου του Βερολίνου.

Σχετικό με την αγάπη των Βερολινέζων προς τη φύση, είναι πως κάθε φθινόπωρο η πόλη γεμίζει με αφίσες για την προστασία των καστανιών, από μία ειδική οργάνωση πολιτών (!!!). Καστανιές, φιλύρες (Linden) και ένα σωρό άλλα δέντρα έχουν ονοματίσει μερικές από τις διασημότερες οδούς της πόλης. Υπάρχουν δηλαδή αρχές εδώ που ασχολούνται όχι μόνο στα πλαίσια των τυπικών αρμοδιοτήτων τους με τη φύση, μέσω επιτροπών και υπηρεσιών, αλλά και σε συμβολικό επίπεδο προσπαθώντας να περάσουν με κάθε μέσο το μήνυμα (sic). Αυτές οι προσπάθειες έχουν αποτελέσματα στην τοπική συνείδηση. Οι και από αυτές τις προσπάθειες δημιουργηθείσες ομάδες πολιτών δεν έγιναν από την μία μέρα στην άλλη, βέβαια. Η κινητοποίηση των πολιτών αφενώς έχει ένα ιστορικό βάθος, αφετέρου είναι αναγνωρισμένη από τους αρμόδιους φορείς. Ένα παράδειγμα που έπεσα στην αντίληψή μου όσο είμαι εδώ, χωρίς μάλιστα να εμπλέκεται κάποια συγκεκριμένη «κίνηση πολιτών»: Κάποια εικοσαετή δέντρα σε έναν πεζόδρομο σχετικά κοντά (δηλαδή μόλις καναδυό χιλιόμετρα) στο σπίτι μου είχαν αρρωστήσει άσχημα. Διοργανώθηκε συνέλευση γειτονιάς, κατά την οποία οι κάτοικοι αποφάσισαν να κοπούν τα δέντρα και να αντικατασταθούν από άλλα, αντί να προσπαθήσουν να τα σώσουν. Σε αντίστοιχη περίπτωση στη γειτονιά που έμενα στη Θεσσαλονίκη, έγινε ακριβώς το αντίθετο. Οι κάτοικοι επιθυμούσαν να παραμείνει μία συστοιχία δέντρων (λεύκες αν θυμάμαι καλά) στη θέση τους και ο υπό διάνοιξη δρόμος να γίνει με νησίδα, αφού μάλιστα υπήρχε χώρος. Παρόλο που οι υπογραφές μαζεύτηκαν (όλη η γειτονιά ήταν ενωμένη), ο δήμος δεν έδωσε δεκάρα τσακιστή και ο εργολάβος ουδέποτε σκέφτηκε να σταματήσει το έγκλημα. Φτηνά και γρήγορα (σχετικά με την εναλλακτική λύση), «καθάρισαν» το δρόμο από τα ενοχλητικά για τα σχέδιά τους δέντρα. Ο δρόμος πλέον είναι πάλι μικρός, καθώς είναι κάθετα σε αυτόν παρκαρισμένα ένθεν κακείθεν αυτοκίνητα. thaelmann_park_350.jpg

Πέρα από αυτά που είναι ορατά ακόμα και στον τουρίστα που μένει σε ένα ξενοδοχείο και περνάει την ώρα του βγάζοντας φωτογραφίες και πηγαίνοντας σε μουσεία, υπάρχουν μικρά καθημερινά πράγματα, που δείχνουν μία πραγματική βάση στην οποία ευδοκιμεί η οικολογική συνείδηση. Το πιο απλό (και γνωστό σε αρκετούς), είναι το πώς διαχειρίζονται εδώ τα σκουπίδια τους. Διαφορετικοί κάδοι για τα «βιολογικά» απόβλητα (περισσεύματα φαγητών), άλλοι για τις συσκευασίες, άλλοι για το χαρτί, άλλοι για τα πράσινα, άλλοι για τα καφέ και άλλοι για τα λευκά γυαλιά/μπουκάλια). Τέλος, υπάρχουν κάδοι και για τα μη ανακυκλώσιμα σκουπίδια. Όλα αυτά στην πίσω αυλή του σπιτιού, στο αίθριο (Hof). Φυσικά, ο καθείς μπορεί να προμηθευτεί από το δημοτικό διαμέρισμά του δωρεάν ανακυκλώσιμες σακκούλες για να τοποθετεί σε αυτές τα απορρίματά του. Να σημειωθεί, για όσους/όσες έχουν απορία του τί εστί αίθριο πολυκατοικίας, ότι εδώ ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες οικοδόμησης. Το αποτέλεσμά τους είναι να βλέπει κανείς ολόκληρα τετράγωνα γύρω γύρω χτισμένα, τα οποία όμως στο εσωτερικό τους έχουν ενοποιημένους χώρους με μικρά παρκάκια με παιδική χαρά, κήπους (στα κοινόχρηστα είναι πάντα και ο κηπουρός), αλλά και (περιφραγμένους συνήθως) χώρους όπου βρίσκονται οι κάδοι των απορριμάτων. Από τα δε απορρίματα παράγεται και ενέργεια.

Για περισσότερες πληροφορίες, υπάρχουν και τα σχόλια.

Advertisements

7 Responses to “Η φύση στην πόλη (updated)”

 1. tatine

  ίσως η αλήθεια διαφαίνεται με ένα ερωτιματικό στον τιτλο…

  η φύση στην πόλη ;;;

 2. maria

  όπως ακριβώς τα λες exiled, κι ας προσθέσω και την εντύπωση που μου κάνει η «ομορφιά» του βερολινέζικου δικτύου αποτυπωμένη στον χρηστικότατο συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης, ο οποίος υπάρχει παντού (παρατήρησα δε ότι κάνει την ίδια εντύπωση η γεωμετρικότητα και η κομψότητά του σε όλους τους επισκέπτες)
  και μετα από αυτό συνειδητοποιείς τη σημασία των συγκοινωνιών για την ανάπτυξη του πολιτισμού, πώς γεννήθηκε ο καπιταλισμός κτλ. κτλ. ιστορία και διαλεκτική μες στο τρένο…χα!χα!

  καλημέρα 😉
  μαρία

 3. Exiled

  @tatine, μη βιάζεσαι. Για το Βερολίνο θα γράψω. άντε να δούμε πότε θα βρω χρόνο!

  @μαρία: Καλά, μες στο μυαλό μου είσαι; Έλεγα να γράψω κάτι σχετικό με την ανάπτυξη της πόλης, αλλά το φοβήθηκα το θέμα. Άσε που θα γινόμουν και κουραστικός. Για το χάρτη έχεις δίκιο! Το ξέχασα, συμπολίτισσα ;)

  Ελπίζω εντός του τριημέρου που ακολουθεί να γραφεί το σχετικό με τη φύση στο Βερολίνο υποσχεθέν ποστάκιον!

 4. tatine

  ποτέ δεν έχω πάει Βερολίνο.
  ταξίδεψέ μας εσύ.

  και… σ’ ευχαριστώ για την επίσκεψη. να έρχεσαι.

 5. rockerblogger

  Εγώ έχω πάει Βερολίνο. Και μάλιστα έχω διασχίσει όλη τη Γερμανία, από βορρά προς νότο, με αυτοκίνητο. Περνώντας τα σύνορα Γερμανίας-Αυστρία, κάπου στο Τιρόλο, ήπια καφέ στους πρόποδες των Άλπεων.

  (τα γράφω για να ζηλέψει η tatine:)

 6. maria

  γράψε, γράψε αυτό το σχετικό με την ανάπτυξη της πόλης, ειναι ωραίο.
  τι φοβάσαι, καλέ; μήπως βαρεθούμε; θα το προσπεράσουμε και θα πάμε στο επόμενο 😉

 7. tatine

  μα ακόμη να βρείς χρόνο, καλό μου;;;

  πέρα από την πλάκα, περιμένω να διαβάσω το ταξιδιωτικό σου, ε;

  καλημέρα και εκεί στα Βερολίνα λοιπόν.

  🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s