Μπορείς και συ!

Posted On Μαρτίου 31, 2007

Filed under politics

Comments Dropped 4 Σχόλια

Να καλύψεις το χάσμα δεκαετιών. Αρκεί να αφεθείς «κάτω από τη σκέπη μας». Τώρα, το γεγονός ότι κάποιες χιλιάδες νεκρών από αυτούς που υποτίθεται ότι εκπροσωπείς, ενδεχομένως να νοιώθουνε θιγμένοι, ε δεν πειράζει. Από τη στιγμή που αποφάσισες ν’ αφήσεις τη λογική για χάρη της πίστης (ανεξαρτήτως ποιας, ακόμα καλύτερα αν είναι και μία από τις δικές μας*), είσαι «δικός μας». Εξάλλου, εμείς ανταμείβουμε όσους μας αγαπάνε. Γιατί είμαστε οι μοναδικοί φορείς της αγάπης επί γης.
Κι έτσι δένει το γλυκό του τέλους του κύκλου της μεταπολίτευσης. Μία γενιά που πεθαίνει, ψάχνει να βρει την ταυτότητά της. Λογικό. Και τη βρίσκει. Μάλλον κάποιοι αυτής υιοθετούν τις απόψεις όσων εξ αυτής έχουν την εξουσία. Και η ευθύνη απέναντι στο παρελθόν τους; Μα αυτοί οι ίδοι το εκφράζουν, θα σου πουν. Και το κάνουν ότι τους γουστάρει. Με γεια τους με χαρά τους. Αλλά δεν θα τους ακολουθήσουμε. Καλό ταξίδι…

*στην ελληνική πραγματικότητα, η συντηρητική παράδοση βρίσκει την έκφρασή της μέσω του ιδεολογήματος της ελληνορθοδοξίας.

Advertisements

4 Responses to “Μπορείς και συ!”

 1. Argos

  Φίλε μου, όταν πλησιάζει ο θάνατος, αρχίζεις και σκέφτεσαι : «Ρε, μπας και υπάρχει Θεός;» Οπότε λες «ας συμμαχήσω με τον εχθρό μου προκειμένου να κρατήσω και μια πισινή. Αν δεν υπάρχει Θεός δεν έχασα και τίποτα»

  Πολλοί λένε ότι δεν πειράζει μια και η συμβολή του Θεοδωράκη ήταν πολύ μεγάλη στην σύγχρονη ιστορί/κοινωνία της Ελλάδας.
  Από την άλλη υπάρχει και η ρήση του λαού που λέει » τα στερνά τιμούν τα πρώτα» και εδώ σίγουρα δεν ισχύει αυτό

 2. gaios

  Δεν είναι τόσο απλό Θωμούλη. Υποπτεύομαι ότι ο Μ.Θ. δείχνει ένα σεβασμό «αλληλεγγύης» προς τους… προκαθήμενους. Τον προκαθήμενο της πολιτείας, της εκκλησίας, διότι επιφυλάσσει για τον εαυτό του ανάλογο τίτλο. Αυτόν του προκαθημένου της ελληνικής μουσικής. Και δεν φταίει μόνο ο ίδιος. Ποιος έχει μαζέψει περισσότερα κλειδιά πόλεων, κωμοπόλεων, χωρίων. Ποιος έχει τιμηθεί -και μάλιστα εν ζωή- περισσότερο από τον Μίκη;
  Όλοι μας τιμούμε τα καταπληκτικά τραγούδια και έργα που έχει συνθέσει. Επειδή όμως τακτικότατα το έργο ξεπερνά τον δημιουργό του -πχ. ο Κόπολλα νομίζω πως δεν έχει ιδέα για την δύναμη και τη σημειολογία των ταινιών του- ας αφήσουμε τον Μ.Θ. να «γλύφει εκεί που έφτυνε». Δηλαδή να υπερασπίζεται αυτόν που δεν άκουγε τις φωνές των βασανισθέντων στα κελιά της ΕΑΤ – ΕΣΑ γιατί είχε πέσει με τα μούτρα στο διάβασμα. Τι διάβαζε; Ίσως το Mein Kampf ενός άλλου… προκαθημένου. Μπρρρρ…

 3. Άσπρος Λύκος

  Μου αρέσουν τα καρτούνς.
  Τρέφω μια ιδιαίτερη συμπάθεια στον Μίκη-mouse ως πολιτικό όν
  Είναι αριστερίζων cartoon με ελληνορθόδοξες ανυσηχίες. Συμμετέχει σε δεξιές κυβερνήσεις και..άνευ χαρτοφυλακίου
  Δίνει άφεση αμαρτιών στους βασανιστές του στην Μακρονήσου. Ειδικά σε αυτούς που τον έθαψαν στη άμμο μέχρι το κεφάλι στον «Νέο Παρθενώνα» της Μακρονήσου.
  Bέβαια η ατιμωρησία ωθεί στην υπερβολή και στη επανάληψη παρόμοιων γαινομένων εκ μέρους της χριστιανικής και καλοσυνάτης Δεξιάς. Όμως ο Mikis ως ελληνορθόδοξος συγχωρεί.Δίνει στην Δεξιά και το άλλο μάγουλο ως νέος Ιερομάρτυρας. Δίνει το καλό παράδειγμα σε ολόκληρες γεννεές που μεγάλωσαν μέσα στους αγώνες.

  Τι και αν άνθρωποι πήγαιναν στη φυλακή επειδή έτρεφαν συμπάθεια προς το πρόσωπό του Miki; Ti και αν τα δεν έπαιρναν «πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων» με την υποψία και μόνο ότι άκουγαν την μουσική του. Όλα αυτά ανήκουν σε ένα μακρινό παρελθόν.
  Η δεξιά έγινε light απόκτησε τρόπους, έχει συγγραφείς στυλ Πολύδωρα και ποιητές στυλ Χυτήρη.

  Όλα αυτά τα περί εμφυλίου και χούντας αποτελούν «κατάλοιπα» ενός μακρινού παρελθόντος.Τα «αναχρονιστικά» αυτά «κατάλοιπα» τα διατηρούν μόνο κάποιοι γραφικοί σε μια εποχή Παγκοσμιοποιημένης Μάσας..

 4. Άσπρος Λύκος

  Ένα link από Indymedia

  Αφιέρωμα στον ελληνορθόδοξο μουσικοσυνθέτη Μίκυ Θεοδωράκη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s