Πολιτισμός στη γενέθλια πόλη

Αρχίζω να σκέφτομαι ότι η πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης μοιάζει κατά πολύ με αυτά που έχω διαβάσει ότι γίνονταν στα προδικτατορικά χρόνια. Δηλαδή λίγα πράγματα από την ίδια την κοινωνία (πέρα από τους Λαμπράκηδες, οι οποίοι πλέον έχουν αντικατασταθεί από τα αριστερά και αναρχοαυτόνομα γκρουπούσκουλα*) και αρκετά από τα πολιτιστικά τμήματα των πρεσβειών. Αυτή τη στιγμή, δύο είναι οι πυρήνες των εκδηλώσεων στην πόλη (όσο μπορώ να γνωρίζω), πέρα από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Η μία είναι η Κατάληψη της Φάμπρικας Υφανέτ, που σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική του απομωνωτισμού των αναρχικών, κάνει αρκετά ανοίγματα στην κοινωνία και έχει έντονη δραστηριότητα (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8) και η άλλη το Goethe Institut. Να προστεθεί σε αυτές και το περιοδικό Εντευκτήριο, ως εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.
Κατά τα άλλα, η μεγάλη διαφορά με την προδικτατορική εποχή, είναι η έλλειψη των μεγάλων ποιητών.

*προφανώς και δεν είναι ίδια η δυναμική, από τη στιγμή που είναι διασπασμένος ο χώρος. Και αυτό έχει επιπτώσεις και στην ποιότητα του λόγου που εκφέρεται.

Advertisements

6 Responses to “Πολιτισμός στη γενέθλια πόλη”

 1. rebel@work

  Εχοντας επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη μετά από πολύ καιρό, μου έκανε και μένα εντύπωση πόσο παρήκμασε η πολιτιστική ζωή της ζωή σε σχέση με τα πρώτα χρόνια μετά τη δικτατορία, παρά τα σημαντικά έργα, όπως το Μέγαρο Μουσικής, το Βυζαντινό Μουσείο, την αναστύλωση της Μονής Λαζαριστών και την εμπειρία της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας». Εκτός από τα ξένα Ινστιτούτα, βέβαια, υπάρχουν ακόμα αρκετές πολιτιστικές εστίες, σαν αυτούς που αναφέρεις, στο Μύλο, στη Μονή Λαζαριστών, στο αέναο ΚΘΒΕ, κτλ.

  Δυστυχώς, αυτό που λείπει είναι αξιόλογο νέο αίμα στη λογοτεχνία και ποίηση που θα συνέχιζε την παράδοση των Μοσκώφ, Ιωάννου, Αναγνωστάκη, Χριστιανόπουλου, κ.α. Βέβαια, η πολιτιστική παρακμή δεν είναι μόνο φαινόμενο Θεσσαλονικιώτικο, αλλά πανελλαδικό.

 2. Кроткая

  η έλλειψη μεγάλων ποιητών βέβαια, δεν είναι φαινόμενο βορειοελλαδίτικο μόνο. Έχει επηρρεάσει και μας τους νότιους…

  όπως και η πολιτιστική έρημος άλλωστε…

 3. roidis

  διαφωνώ με την κάπως ρομαντική σου νοσταλγική σκέψη…Ποιητές υπάρχουν, όχι πολλοί, αλλά καλοί. Υπάρχει ακόμα το απόθεμα των αγνώστων ποιητών και άλλων καλλιτεχνών που στη σκιά δημιουργούν ακατάπαυστα και δεν έχουν την πρόσβαση δημοσιοποίησης των έργων τους. Δεν είμαι από Θεσ/νίκη αλλά ξέρω. Ξέρω επίσης ότι πολλές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου επικίνδυνα να αναπολεί τις μέρες τις παλιές, λέω επικίνδυνα γιατί αυτή η πράξη μ’ εμποδίζει να παρακολουθώ τα τωρινά δρώμενα…Και είναι αρκετά.

 4. Composition Doll

  Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τις ευχές. :)))

 5. gaios

  H παράλειψη της νομαρχίας (όπου υπάρχει κέντρο πολιτισμού και σωστό κέτερινγκ να το υποστηρίζει) και αντιδημαρχία πολιτισμού (που έκανε γνωστές τις ακροβατικές δυνατότητες του Ρουβά) ελέγχεται ως κακοπροαίρετη. Αιδώς…

 6. Exiled

  @rebel@work, αυτό που με κάνει να θυμώνω είναι ακριβώς αυτή η έλλειψη δυναμικής. Σίγουρα δεν είναι νεκρή, αλλά δεν είναι και ικανοποιητική η πολιτιστική ζωή.

  @krotkaya, δε συμφωνώ για την έρημο. Αλλά σίγουρα υστερεί η εποχή σε σχέση με μία τριαντακονταετία πίσω. Ίσως η ευμάρεια να ευθύνεται.

  @roidis, ρομαντική δεν είναι η σκέψη μου. Απορία εκφράζω και θλίψη μαζί. Ζω τώρα, σήμερα και με ενδιαφέρει το παρελθόν όχι ως ένας «χρυσός αιώνας» που πέρασε, αλλά ως πήχης που πρέπει να ξεπεράσω. Σε κάθε περίπτωση, αν έχεις να προτείνεις, κάντο. Με ονόματα. Θα χαρώ πολύ να διαβάσω, μα και να προτείνω.

  @cd, παρακαλούμε. $

  @gaios, όπως πάντα καυστικός. Γι’ αυτό «σε πάω», που λέει και μια ψυχή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s