Αναμνηστικό

Posted On Ιουλίου 31, 2007

Filed under art

Comments Dropped 2 Σχόλια

Χριστιανισμός, θέατρο, Αϊζενστάιν και θάνατος

Όνειρα, ψυχανάλυση, χρόνος, φιλοσοφία, θάνατος

Σώμα (πρόσωπο, χέρια), σώμα, σχέσεις, θεατής, αμέτοχη συμμετοχή, κατάθλιψη και split image (ή κάτι παρόμοιο, μάλλον κολλάζ κινούμενων εικόνων).

Advertisements

2 Responses to “Αναμνηστικό”

 1. Exiled

  Είναι πολύ νωρίς να αρθρωθεί λόγος. Καλύτερα να αφήσουμε τον καιρό να περάσει, προτού προβούμε σε οποιαδήποτε αποτίμηση του έργου του μεγάλου σκηνοθέτη. Κι ενώ όλοι βρίσκουνε μάλλον από συνήθεια να πουν μόνο καλά λόγια για κάποιον που μόλις πέθανε, εμένα στριγυρίζει το μυαλό μου γύρω από την κριτική αρκετών, όπως των Αφών Ταβιάνι, επειδή ο αποθανών δεν έθεσε το ταλέντο του στην υπηρεσία πολιτικών σκοπιμοτήτων. Λίγο ως πολύ έχει κατηγορηθεί για αυτισμό ο Bergman.
  Με τον καιρό και την εξέλιξη των πραγμάτων (δηλαδή την απόλυτη κυριαρχία του «ελεύθερου κόσμου» έναντι του «σοσιαλισμού»), άρχισαν όλοι να αναγνωρίζουν (sic) «το μεγαλείο του σκηνοθέτη» και να ανα-πωλούν βυθισμένοι σε ένα πέλαγος διαφημίσεων, όχι μόνο τον Bergman, αλλά και την «παλιά, καλή, μορφωμένη αστική τάξη», που έχει πλέον αντικατασταθεί από έναν προκλητικό και άλογο ηδονισμό τύπου Πάρις Χίλτον. Η συνηθισμένη απάντηση είναι «άλλο πράγμα η τέχνη και άλλο η πολιτική». Δήλωση προφανής, μα και προβληματική.
  Γι’ αυτό υποστηρίζει ο γράφων, ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί όπως του πρέπει. Βέβαια, όταν γίνει, θα γίνει πάλι μέσα από τον παραμορφωτικό καθρέφτη της ιστορικής συγκυρίας. Αλλά ας χωνέψουμε πρώτα το ότι δεν θα ξαναγράψει άλλο σενάριο, ούτε θα σκηνοθετήσει άλλη ταινία. Αυτό ήταν.

 2. οι σκιές μιλάν

  – Oσο σου αντιστέκομαι, θα μ’ αφήνεις να ζώ.

  – Η ρόδα που σφηνώνει στον στύλο του ρολογιού χωρίς δείχτες.

  – Your smell of sleep and tears

  Ρισπέκτ για τις επιλογές!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s