Πρόσεχε τι γράφεις

Με τον σάλο των ημερών, άφησα κατά μέρος την υπόθεση του κοινωνιολόγου, πατέρα δύο παιδιών Dr. Andrej Holm, γνωστός στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ως Andrej H. (κρατείστε το, είναι ενδεικτικό για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η ανωνυμία εδώ) για την υπό εξέταση σχέση του με την ακροαριστερή τρομοκρατική οργάνωση «militante Gruppe» (mg).

terroristin.jpg

Στα 2001 εμφανίστηκε στη Γερμανία μία ακροαριστερή οργάνωση, με την ονομασία «militante Gruppe» (mg), ήτοι «στρατιωτική ομάδα» σε ελεύθερη μετάφραση. Από τότε, με μία σειρά από εμπρησμούς με στόχους κυρίως κυβερνητικά κτήρια, αλλά και την περιουσία υψηλόβαθμων στελεχών πολυεθνικών επιχειρήσεων (όπως το σπίτι του προέδρου της Volkswagen και εμπνευστή του «πακέτου κοινωνικών μεταρρυθμίσεων» επί καγγελαρίας Schröder, Peter Hartz στο Wolfsburg), απασχόλησε τη δημοσιότητα και τις αρχές. Οι ακόλουθες των πράξεών της προκηρύξεις έκαναν λόγο για την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων και την άνοδο της «μαύρης» εργασίας, τάσσονταν ενάντια της καταστολής, του ιμπεριαλισμού και του φασισμού, ορίζοντας κατά τον τρόπο αυτό το ιδεολογικό πλαίσιο δράσης της. Καθοριστική ημερομηνία για την οργάνωση αποδείχθηκε η 31η Ιουλίου του 2007, οπότε και τρία μέλη της προσπάθησαν ανεπιτυχώς να βάλουν φωτιά σε τρία αυτοκίνητα του γερμανικού στρατού. Την επόμενη, συνελήφθησαν και οι τρεις (που κατά την αστυνομία είναι ο Florian L., ο Oliver R. και ο Axel H.), αλλά και ο Andrej H. Αυτό που οδήγησε τις αρχές στη σύλληψη του τελευταίου ήταν δύο συναντήσεις που είχε με έναν εκ των δραστών (ο οποίος δούλευε σε βιβλιοπωλείο), μία τον Φεβρουάριο και μία τον Απρίλιο, αλλά και μία δημοσίευσή του του 1998, στην οποία υπάρχουν «φράσεις-κλειδιά», τις οποίες χρησιμοποιούσε μετά και η εν λόγω ομάδα. Η αστυνομία μάλιστα υποστηρίζει ότι η ομάδα δρούσε με διαφορετικές ονομασίες και πριν το 2001, καλύπτοντας τις προσπάθειες απλής απόδοσης ιδεολογικής επιρροής του Andreij H. στην ομάδα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της γενικής ομοσπονδιακής εισαγγελέως, η θέση του Andrej H. επιβαρυνόταν από το γεγονός ότι «είχε πρόσβαση σε βιβλιοθήκες, όπου μπορούσε να κάνει έρευνα, απαραίτητη για τη σύνταξη των προκηρύξεων της οργάνωσης»(Bibliothekszugang als Verdachtsmoment
Auch grundlegende wissenschaftliche Ressourcen kommen den Ermittlern an den Akademikern verdächtig vor. Einem der Sozialwissenschaftler stünden dank seiner Tätigkeit «Bibliotheken zur Verfügung, die er unauffällig nutzen kann, um die zur Erstellung der militanten Gruppe erforderlichen Recherchen durchzuführen», zitieren die Verteidiger aus der Argumentation der Bundesanwaltschaft.
).

Η κατακραυγή που ακολούθησε ήταν γενικευμένη. Μία σειρά από ακαδημαϊκούς και λοιπούς ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων άρχισαν να μαζεύουν υπογραφές. Πολύ γρήγορα ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 2000. Το site free Andrej στήθηκε αμέσως, καθώς τα δημοσιεύματα ήταν από επικριτικά ως και χλευαστικά (σχόλιο του R. Sennett στην Guardian, ο οποίος μεταξύ άλλων σημειώνει ότι: ο κατηγορούμενος δικάζεται επειδή ασκεί το επάγγελμα του κοινωνιολόγου) έναντι των γερμανικών αρχών. Η εφημερίδα taz γράφει σχετικά: «Κάθε επιστήμονας που ασχολείται με έννοιες όπως η Gentrification (σ.σ. έννοια ευρέως χρησιμοποιούμενη στην επιστημονική κοινότητα των ΗΠΑ), είναι με το ένα πόδι στη φυλακή» (δήλωση Haußermann).

Ο Andrej H. αφέθηκε τελικά ελύθερος έναντι εγγύησης μόλις προ δύο ημερών. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι σημαντικά, όπως το κυνήγι τρομοκρατών μέσω google.

163410.jpg

Σχετικά λινκ: εδώ, εδώ (στα ελληνικά) κι εδώ, εδώ (από την εφημερίδα «Die Zeit» κι εδώ (για γερμανομαθείς). Επίσης, πολλά σχετικά link μπορεί κανείς να βρει κι εδώ.

Ηθικό δίδαγμα #1: Ψάχνοντας ποιες λέξεις έρχονται στο blog/site σου;
Ηθικό δίδαγμα #2: Μην πας να ψηφίσεις και άφησέ τους να ψηφίζουν νέους τρομονόμους με αυτοδύναμες κυβερνήσεις…

Advertisements

14 Responses to “Πρόσεχε τι γράφεις”

 1. laxanaki

  Όλες τις ηλεκτρονικές κινήσεις σου μπορούν να βρουν. Γι’αυτό πρέπει να προσέχεις και συ που πηγαίνεις (εκτός από το τι γράφεις) χεχεχεχε 😉

 2. Exiled

  Ναι, έτσι είναι, laxanaki. Και σαν ειδικός, κάτι παραπάνω θα ξέρεις.

 3. indictos

  Μα και στο Ελλάντα έχουν δηλωθεί σαν «πειστήρια» σε δίκες η κατοχή του » ο τσελεμεντές του Αναρχικού» και του «Ελληνικό Αντάρτικο Πόλεων» τα οποία έχουν εκδοθεί και κυκλοφορούν νομιμότατα εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια.

 4. Exiled

  Άλλο ως συμπληρωματικό (μη) στοιχείο κατηγορητηρίου και άλλο ως μοναδικό στοιχείο, σύμφωνα με το οποίο συντάσσεται κατηγορητήριο. Με τον ίδιο τρόπο μπορούνε να κατηγορήσουν και τον φούρναρη που μιλούσε ο Χ ύποπτος τρομοκρατίας (1η κατηγορία), αλλά και όποιον τύχει και χρησιμοποιήσει λεξιλόγιο (εδώ έναν επιστημονικό νεολογισμό) που θα μοιάζει με εκείνο τρομοκρατικών ομάδων.

  Και όλα αυτά στην ΕΕ, έτσι; Όχι σε κάποια κακιά Αμερική, όπως έχουμε μάθει να κατηγορούμε αποκλειστικά.

 5. Νοσφερατος

  Αν ολα αυτά συμβαινουν στην υπολοιπη ΕΕ οπου η κοινωνιολογια εχει και μια παραδοση δυο αιώνων, σκεφτειτε πώς ΕΔΩ θα αντιμετωπισουν κατι αναλογο

 6. Exiled

  Νοσφεράτε, γι’ αυτό ακριβώς έγραψα αυτό το ποστ. Για νά ‘χουμε το νου μας.

 7. haris

  Γενικά θα συμφωνήσω. Απλά η γνώμη μου είναι ότι, και οι αριστεροί που αναφέρεις ενέργησαν φασιστικά. Πως γίνετε να ζητάς να σταματήσουν να σε εκμεταλεύονται και συ να καις το αυτοκίνητό τους;

 8. Exiled

  Αν δεν είναι φανερό στο πνεύμα του κειμένου, να το γράψω στα σχόλια, ότι το σκάνδαλο είναι που συνέλαβαν έναν άνθρωπο μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποιούσε έναν όρο στα γραπτά του. Αυτό.

  Σχετικά με την έννοια του φασισμού, κάνεις λάθος. Οι φασιστικές ενέργειες γίνονται από φασίστες και μόνο. Από την άλλη, υπάρχουν πολλές μορφές βίας. Από τη γαλλική επανάσταση και έπειτα, έχει καθιερωθεί αυτή η μορφή δράσης ως κομμάτι της πολιτικής, ανεξάρτητα με το αν είμαστε ενάντια σε δράσεις αυτής της μορφής. Ορθότερο θα ήταν να παρατηρούσαμε ότι έδρασαν έκνομα οι εμπρηστές, επειδή δεν σεβάστηκαν τους περί ιδιοκτησίας νόμους.

 9. haris

  Ναζισμός (δημιούργημα του φασιμού του Μουσολίνι) σημαίνει δέσμη. Και ότι ξεφεύγει από αυτήν την δέσμη, ο φασισμός, το τσακίζει.
  Αυτό σημαίνει φασισμός και τίποτα περισσότερο…

 10. Exiled

  Άλλον ναζισμός και άλλο φασισμός. Η λέξη ΝΑΖΙ, βγαίνει από τη συντόμευση του κόμματος του Χίτλερ, (Nazional-sozialistische Partei, NaZi, μεταφρασμένο ως εθνικοσοσιακιστικό κόμμα). Ο φασισμός σημαίνει όντως δέσμη. Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο ιδεολογίες, αρκετές, όπως επί παραδείγματι ο αντισημιτισμός του ναζισμού. Επίσης θα σου πρότεινα για τον φασισμό αυτό το μικρό αρθράκι της Wikipedia.

 11. haris

  Πολύ καλό το άρθρο. Αν πρόσεξες κάτι λέει για απολυταρχισμό. Και η βιαιότητα των ψευδο-αριστερών που τα σπάνε, είναι απολυταρχία, είναι άσκηση εξουσίας με την βία. Εγώ αυτό λέω.

 12. Exiled

  1) Η βία δεν είναι γνώρισμα της δεξιάς και μόνο.
  2) Στην πολιτική, είσαι αυτό που τεκμηριώνεις ότι είσαι. Οπότε, το «ψευδό» πριν το αριστερό είναι λάθος. Οι προκηρύξεις τους το τεκμηριώνουν, όπως και η δράση τους. «Ψευδόαριστερός» είναι αυτός που υποκρίνεται τον αριστερό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ελλάδα, η περίπτωση του Ντάνου Κρυστάλλη, πρώην προέδρου των Λαμπράκηδων (νεολαία της ΕΔΑ) κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’70, που όπως αποδείχτηκε μετά, δούλευε για την τότε ΚΥΠ (νυν ΕΥΠ). Ο εν λόγω κύριος ήταν θαμώνας των τηλεοπτικών πάνελ στις εκπομπές όπου αναλυότανε το ζήτημα της τρομοκρατίας. Η ιδιότητά του έμενε κρυφή, απ’ όσο θυμάμαι και παρουσιαζόταν απλά ως «ειδικός τρομοκρατίας».
  3) Η βία ενέχει την απολυταρχία και η απολυταρχία τη βία. Παρόλ’ αυτά, είναι έννοιες που δεν ταυτίζονται. Επίσης και η εξουσία (κάθε μορφής) ενέχει τη βία, καθώς μπορεί και διατάζει, μπορεί και θέτει νόμους, περιορίζοντας την ελευθερία εκείνου που υπόκειται σε αυτή. Οι περισσότεροι τη δέχονται, άλλοι πάλι όχι. Αλλά είναι πολύ μεγάλο ζήτημα και έχουν γραφεί ολόκληρες βιβλιοθήκες πάνω σε αυτήν την προβληματική.
  4) Δε θα βρεις στον γράφοντα κανέναν υπέρμαχο βίαιων τακτικών. Τουναντίον. Αλλά θα βρεις έναν αγωνιζόμενο για λίγη παραπάνω ευκρίνεια στους όρους.
  5) Ελπίζω να μη σε κούρασα και ευχαριστώ για τις επισκέψεις σου.

 13. haris

  Ο αριστερός που ενεργεί σαν τους δεξιούς, με σκοπό να επιβάλλει την ιδέα του, ολοκληρωματικά και με την βία, τι είναι; Είναι αριστερός ή μήπως φασίστας; (εφόσων θέλει τους πάντες σαν αυτόν.)

 14. Επανακαθορισμός της έννοιας της τρομοκρατίας « Από το Ντεπώ στο Prenzlauer Berg

  […] ομοσπονδιακό δικαστήριο, με αφορμή την υπόθεση της militante Gruppe. Θα ακολουθήσει εκτενέστερο ποστ το μεσημέρι. Αυτό που […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s