Επανακαθορισμός της έννοιας της τρομοκρατίας

Posted On Νοέμβριος 29, 2007

Filed under βία, politics

Comments Dropped 5 Σχόλια

από το γερμανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο, με αφορμή την υπόθεση της militante Gruppe. Θα ακολουθήσει εκτενέστερο ποστ το μεσημέρι. Αυτό που προς το παρόν μπορεί να ειπωθεί, είναι πως η αριστερή οργάνωση, που έχει αναλάβει με ανακοινώσεις της την ευθύνη για την πυρπόληση πάνω από 30 κρατικών οχημάτων και κτηρίων που στεγάζουν κρατικές υπηρεσίες (χωρίς όμως κάποιο θύμα ή κίνδυνο για τη ζωή κάποιου μέσω αυτής της δρατηριότητας), θεωρείται με βάση την ερμηνεία της παραγράφου 128a (η οποία ορίζει τι είναι τρομοκρατία) εγκληματική και όχι τρομοκρατική οργάνωση. Το ζήτημα της τρομοκρατίας μπαίνει σε διαφορετική βάση και με μία βιαστική πρώτη ανάλυση, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι το πρώτο στοπ στην ολοένα και πιο διευρυμένη αντίληψη της έννοιας της τρομοκρατίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Για τους γερμανομαθείς, σχετικά link: εδώ κι εδώ.

Advertisements

5 Responses to “Επανακαθορισμός της έννοιας της τρομοκρατίας”

 1. Exiled

  Η προγραμματισμένη για το μεσημέρι ανάρτηση, αναβάλλεται για αργότερα.

 2. το επικίνδυνο επάγγελμα του κοινωνιολόγου « ΜαυροΧαλι

  […] το επικίνδυνο επάγγελμα του κοινωνιολόγου Προσθήκη 29 Νοεμβρίου 2007: για μια ενδιαφέρουσα τροπή στο δικαστικό σκέλος της υπόθεσης βλ. στο μπλογκ του Exiled. […]

 3. Under Const-Action

  Πολύ ενδιαφέρον, με πολλές προεκτάσεις. Μια που μένεις εκεί, η γερμανική δικαιοσύνη δείχνει ευαισθησίες δημοκρατίας και προστασίας ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων; Η υπάρχει κι εκεί ανάλογος του δικού μας Σανιδά;

 4. Exiled

  Φίλε Under Const-Action, ο Σανιδάς εδώ είναι πολιτικός και μάλιστα υπουργός εσωτερικών (με το όνομα Σόιμπλε). Θέλει να βάλει παντού κάμερες, αλλά ο κόσμος διατηρεί τα αντανακλαστικά του και αντιδράει (τουλάχιστον στο Βερολίνο, όπου πριν από δύο μήνες διαδήλωσαν 15.000 άτομα ενάντια στην τοποθέτηση καμερών στους δρόμους).

  Στην υπόθεση της militante Gruppe τώρα, είναι πολύ σημαντικό, γιατί διαφαίνεται μία διαφοροποίηση στην αντιμετώπιση των ακροαριστερών οργανώσεων ένοπλης πάλης και των ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων από τη μεριά του γερμανικού κράτους. Ίσως να οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν είχαν χαθεί από την λειτουργία της οργάνωσης ανθρώπινες ζωές ή ότι τα χτυπήματά τους ήταν σε υλικούς στόχους μόνο και όχι σε ανθρώπινους και στα τυφλά, όπως αυτά των ισλαμιστικών επιθέσεων.

  Πάντως η αυστηρότατη αντιτρομοκρατική νομοθεσία που ισχύει εδώ, δείχνει να είναι κλιμακούμενη, μετά απ’ αυτήν την απόφανση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου. Είναι το λιγότερο εντυπωσιακό, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι προκηρύξεις της οργάνωσης υπάρχουν και έχουν δημοσιευτεί, δημιουργώντας ένα τυπικό πρόσωπο ένοπλης οργάνωσης της αριστεράς (ή τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως συνηθίζεται να λέγεται), στο οποίο πέρα από την ένοπλη δράση, υπάρχει και η ιδεολογική συγκρότηση και δικαιολόγηση αυτής της πρακτικής (η ταύτιση θεωρίας και πράξης, που θα έλεγε και ο θείος Κάρολος). Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το «θάψιμο» της είδησης από τα μη αριστερά μέσα ενημέρωσης. Ενώ οι αριστερές εφημερίδες το είχαν πρώωτο θέμα στο πρωτοσέλιδο, οι εφημερίδες των σοσιαλδημοκρατών και των συντηρητικών το είχαν τέταρτο-πέμπτο θέμα στο πρωτοσέλιδο ή είχαν μία απλή αναφορά στις μέσα σελίδες.

 5. laxanaki

  πολύ ενδιαφέρον exiled…εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση… Καλησπέρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s