Ακρίβεια

σημαίνει πρακτικά: Το γάλα (στη Γερμανία πάντα) από 55 λεπτά/λίτρο να κοστίζει μέσα σε 4 μήνες 99 λεπτά/λίτρο. Ο καπνός να κοστίζει από 4,50 ευρώ/40 γρ., στα 4,70 ευρώ. Η εξάδα των αυγών από 99 λεπτά, στα 1,29 ευρώ. Επαναπροσδιορισμός του ενοικίου (στην πράξη των κοινόχρηστων, τα οποία είναι ενσωματωμένα σε αυτό) και αύξησή του κατά 15 ευρώ/μήνα. Η μεγαλύτερη κρίση από το 1973 είναι παρούσα και μένει να δούμε αν θα την ξεπεράσει, γινόμενη η μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το περήφημο κραχ του 1929. Ήδη, στις χώρες του επονομαζόμενου και τρίτου κόσμου, οι εξεγέρσεις έχουν αρχίσει (π.χ. Αϊτή), ενώ η εντυπωσιακή άνοδος της τιμής του ρυζιού, έχει φέρει αναστάτωση σε όλη τη ΝΑ Ασία, καθώς αποτελεί το βασικό μέσο διατροφής για τους εκεί πληθυσμούς. Άμα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα πρέπει να επανεξετάσει ο καθένας τα προσωπικά του έξοδα με ακόμα μεγαλύτερη επιμέλεια.

Αχάριστοι πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης σας εύχονται καλό Πάσχο.

Σχετικό λινκ εδώ.

Advertisements

7 Responses to “Ακρίβεια”

 1. βα.αλ.

  Ε-ε-ε-ερχεται…

  Πολύ φοβάμαι αγαπήτε εξόριστε ότι θα να επανεξετάσουμε κάτι παραπάνω από τα προσωπικά του έξοδα ο καθένας…

  Πάντως εμένα οι κρίσεις με αρέσουνε…

 2. Exiled

  Σφε βααλ, προφανώς και κάτι παραπάνω από τα προσωπικά έξοδα πρέπει να επανεξεταστούν. Η πρόταση ήταν ειρωνικά γραμμένη.

  Πολιτικά, είναι μια κατάσταση που μακροχρόνια θα ωφελήσει τους κοινωνιστές. Αλλά μέχρι να δούμε απτά αποτελέσματα σε αυτό το επίπεδο, η πολιτική, οικονομική και κοινωνική μάχη που θα υπάρξει μέχρι τότε, χρειάζεται γερό στομάχι.

  Όσο για το έρχεται, το βιώνουν ήδη στην Αϊτή, την Ινδονησία, την Ινδία, την Κίνα και τόσες άλλες χώρες.

 3. ΠανωςΚ

  Σωθήκαμε αδερφοί μου, σωθήκαμε -ο δε Βάαλ απογοητεύτηκε! 🙂
  Στο Reuters μόλις διάβασα ότι η Παγκόσμια τράπεζα κι ο ΟΗΕ θα επιληφθούν του ζητήματος.

  εδώ τα σχετικά

 4. Exiled

  Καλά, Πάνε, εδώ ταιριάζει το «τώρα, σωθήκαμε»! Ο ΟΗΕς δεν είναι αυτός με τα κοσμοϊστορικά του ψηφίσματα; Κάθε του ψήφισμα και παγκόσμιος νόμος κτλ; Να περάσει ο επόμενος παρακαλώ!

 5. flo

  ¨Εχοντας μόλις επιστρέψει από το Βερολίνο, μου έκαναν εντύπωση οι λογικές τιμές σε σχέση με αυτά που πληρώνουμε στη Θεσσαλονίκη. Παρ’ όλα αυτά, σε σχέση με πριν από 3 χρόνια, το Βερολίνο έχει ακριβήνει, αν και όπως διάβασα σε ένα βερ. περιοδικό το δυτικό Βερ. είναι η 8η σε ακρίβεια πόλη της Γερμανίας, ενώ το ανατολικό έρχεται 12ο ή 14ο.

 6. exiled

  Ναι, ακόμα και σήμερα η διαφορά ανάμεσα σε ανατολικό και δυτικό Βερολίνο είναι αξιοσημείωτη. Από τα νοίκια (αν και σιγά-σιγά, μία προς μία οι γειτονιές του ανατολικού γίνονται «in» και συνεπώς ακριβότερες), μέχρι το φαγητό (τη διασκέδαση εν γένει), παραμένει πολύ φτηνότερο. Συνάντησα προχτές φίλο από Ελλάδα για φαγητό και πληρώσαμε συνολικά 16 Ευρώ για πλήρες γεύμα δύο ατόμων, ενώ την προηγούμενη είχε πληρώσει για δύο άτομα και 8 μπύρες 80 Ευρώ! (σημ: Η μπύρα εδώ κοστίζει από 2,50 έως 3,50 Ευρώ το μισό λίτρο). Ακραία περίπτωση μεν, ενδεικτική δε.

  ΥΓ: Στις γειτονιές του ανατολικού Βερολίνου που γίνονται της μόδας (πρώτα συνέβη με το Prenzlauer Berg, τώρα αρχίζει να συμβαίνει με το Friedrichshain), κατοικούν κυρίως αλλοδαποί και Γερμανοί από άλλες πόλεις της χώρας, που ήρθαν εδώ για να ζήσουν το μύθο της πόλης. Ένας φίλος μου ντόπιος το λέει «φαντασμένο Βερολίνο». Μία πόλη που δεν υπήρχε, αλλά έγινε έτσι από τους νέους της κατοίκους, που στα γαλλικά θα ονομάζονταν bo-bo’s (εκ του bourgois bohéme, δηλαδή άνθρωποι με μποέμικο στυλ, αλλά πλήρως εξασφαλισμένοι οικονομικά). Ανάμεσά τους φοιτητές, καλλιτέχνες, υπάλληλοι υπηρεσιών και λοιπών γραφείων, ιδιοκτήτες μικρών μαγαζιών κλπ. Να δώσω ένα παράδειγμα, ότι έκαναν αυστηρή παρατήρηση μαγαζάτορες σε άτομο που κολλούσε αφίσες σε συγκεκριμένα σημεία αφισοκόλλησης, μόνο και μόνο επειδή αυτές ήταν πολιτικού περιεχομένου. Αυτό δείχνει και τη στροφή των ατόμων που ζούνε σ’ αυτές τις περιοχές. Πλέον, το Prenzlauer Berg είναι η συνοικία με τα περισσότερα παιδιά ανά κάτοικο στη χώρα, τα περισσότερα νέα ζευγάρια και τα περισσότερα καφέ/μπαρ. Οι εδώ διαμένοντες αποτελούν μία γενιά, όχι τόσο πολιτικά ειδωμένη. Είναι τα άτομα που ήρθαν εδώ πιτσιρικάδες και μεγάλωσαν (δηλαδή πέρασαν τα 30 πλέον) εδώ. Είναι το σημείο που παύουν να είναι bobo’s και γίνονται οικογενειάρχες (με τα πανάκριβα βιολογικά τους προϊόντα και το ποδήλατό τους, πάντως). Παρόλη την ηλικιακή ομοιογένεια, είναι προτιμότερο από το δυτικό κομμάτι της πόλης, λόγω ηρεμίας στην καθημερινότητα. Για έναν γραφιά, είναι σημαντικό.

 7. vangelakas

  bo-bo’s (εκ του bourgois bohéme, δηλαδή άνθρωποι με μποέμικο στυλ, αλλά πλήρως εξασφαλισμένοι οικονομικά).

  !!!!

  Μάλιστα… Νά μάς μαθαίνετε κι άλλα τέτοια σημειολογικά!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s