Μουσική πρόταση

Posted On Ιουνίου 26, 2008

Filed under art

Comments Dropped 9 Σχόλια

Advertisements

9 Responses to “Μουσική πρόταση”

 1. aerosol

  Το βίντεο με καθήλωσε περισσότερο από τη μουσική (παρ’όλο που ούτε στην Ελλάδα δεν θα τον χτυπούσαν τόσοι…). Ο Χριστός στην αστική τρέλλα;

 2. exiled

  «Rabbit in your headlights» λέγεται το τραγούδι.

  Για να δούμε πρώτα τα σημαίνοντα του βίντεο: Ένας άντρας πεζός, αφήνεται να γίνει βορά στα διερχόμενα αυτοκίνητα, εντός ενός τούνελ. Τα αυτοκίνητα στο τούνελ χρησιμοποιούν φώτα, οπότε υπάρχει η πρώτη σύνδεση με τον στίχο, με τα σημαινόμενα.

  Από κει και πέρα, ο «πρωταγωνιστής» είναι ένας τρελλός. Ένας άνθρωπος σκυφτός, που μιλάει μόνος του, παράταιρος με τα πολύ πιο γρήγορα και δυνατά αυτοκίνητα, που κινούνται εντός λογικού πλαισίου, δηλαδή εντός του χώρου που μπορούν, τους επιτρέπεται να κυκλοφορούν. Ένας πεζός δεν έχει καμμία θέση σε τούνελ – αυτοκινητόδρομους. Οι ορδές των οδηγών και των επιβατών τους, μικρές ομάδες από δαύτους σε κάθε ένα από αυτά, τον κοιτάζουν με περιέργεια, απόκρουση και κρυφή συμπόνοια. Ανήκουν εντός του επιτεύγματος της τεχνολογίας.

  Κι αυτός; Είναι αδύναμος, απροστάτευτος. Μα συνεχίζει. Τα οχήματα περνάνε γρήγορα και συγκρούονται μαζί του, αφήνοντάς τον κάτω. Φαίνεται να είναι νεκρός, μα σηκώνεται. Μάλιστα, μετά από κάθε σύγκρουση χρειάζεται ολοένα και λιγότερο χρόνο για να ξανασηκωθεί. «When you ‘ve got nothing, you ‘ve got nothing to lose» μοιάζει να σκέφτεται και πετάει το τελευταίο του ρούχο που κρύβει τη γύμνια του, το μπουφάν του. Δεν είναι ο χριστιανός που δίνει τον δεύτερο χιτώνα του. Δεν έχει δεύτερο χιτώνα/μπουφάν για να το δώσει. Κι αυτό που φοράει, το πετάει, ως κάτι αχρείαστο. Ένας πεζός σε απόγνωση, ένας φανατικός που παραμιλάει εντός ενός κλειστού χώρου, που έχει αρχή και τέλος, μα καθόλου φυσικό φωτισμό. Το τούνελ, ο συμβολισμός της χρονικότητας, της περατότητας (Endlichkeit). Τι μένει σε κάποιον που γνωρίζει το τέλος; Να απεκδυθεί τα αχρείαστα σκεπάσματα. Είτε αυτά είναι θεωρίες, είτε πίστη, είτε νόρμες. Και όταν τελικά βγάλει το μπυφάν του, η σύγκρουση που ακολουθεί είναι η μοναδική που δεν τον βρίσκει κάτω.

  ΥΓ: Προηγουμένως, τον έχουν ρωτήσει που πηγαίνει, χωρίς να έχουν πάρει απάντηση. «Είναι μυστικό», σαν να ψιθυρίζει, αλλά δεν είμαι σίγουρος για τον ήχο των λέξεών του.

  ΥΓ2: Φυσικά, όλα τα παραπάνω, είναι απλά σκέψεις και μόνο που προκάλεσε η θέαση αυτού του βίντεο.

  Θα επανέλθω και με άλλες παρατηρήσεις. Το βίντεο είναι θησαυρός παρατηρήσεων.

 3. exiled

  Η τελευταία σκηνή, μου θύμησε και αυτό το ποστ.

 4. aufheber

  αυτα είναι τα λόγια που ακούγονται από την ταινία Jacob’s Ladder και δεν τραγουδάει ο Thom York (Radiohead) :
  If you’re frightened of dyin’ and you’re holding on… You’ll see devils tearing your life away.
  But…if you’ve made your peace,
  Then the devils are really angels
  Freeing you from the earth…..from the earth….from the earth
  (Unkle featuring Thom York, Psyence Fiction)

  ενδιαφέρουσες οι σκέψεις σου εξόριστε – θα περιμένω τις επόμενες [πάντως η έκφραση rabbit in your headlights συνηθίζεται προκειμένου να περιγράψουμε τον τρόπο που ακινητοποιείται το μικρό ζώο κάτω από το έντονο φως ενός προβολέα, το αντίθετο δηλαδή από τον απίθανο τύπο του βίνδεο – η αλήθεια είναι ότι οι προεκτάσεις και σε αυτούς τους στίχους είναι απόλυτα συνεπείς με τις εμμονές του θωμ γιορκ)

  να προτείνω ανεπιφύλακτα τον δίσκο – μακράν νομίζω ό,τι πιο καλό έχει να επιδείξει ο θείος που εμφανίστηκε στο Ejekt στην πρωτεύουσα (ανάμεσα στις συνεργασίες, Ian Brown, Richard Aschcroft)…

 5. ΠανωςΚ

  Ναι ο δίσκος είναι δισκάρα.
  Ισως θα έπρεπε να παραδειγματιστεί λίγο και ο Τομ από τους Ανκλ.

 6. indictos

  Super!!!

 7. exiled

  ανελικτή, σαν τα χιόνια!
  Το είχα λησμονήσει το χωρίο που παρέβαλες κι εσύ. Αλλάζει κατά πολύ το νόημα. Φτάνει στη Versöhnung (συμφιλίωση) με τον κόσμο. Τη συναυλία την παρακολούθησες; Αν ναι, σε ζηλεύω.
  Übrigens, wo bist du verschwunden?

  ΠάνωςΚ, οι θείοι λειτουργούν επιστημονικά. Με σχέδιο κανονικό. Ο ένας δίσκος θα είναι έτσι, ο άλλος αλλιώς. Το προγιέκτο τους ξεφεύγει από αυτό της μουσικής και πάει σε αυτό της καλλιτεχνικής αναζήτησης, τμηματικά. Ο Θωμάς από την άλλη, είναι ένας περίεργος τυπάς που κουβαλάει ένα κάρο νευρώσεις και μανίες. Αυτές μας τις προσφέρει ανεπιφύλακτα στη διάρκεια του χρόνου, όπως παρατηρεί και ο άνωθέν σου (οπτικώς) σχολιαστής. Ο δρόμος του δεν έχει προκαθορισμένο τέλος, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, όπως επίσης και το ότι επαναλαμβάνεται εξαιτίας της αδυναμίας του να περάσει από τον κόσμο των αισθήσεων σε αυτόν της καθαρής νόησης.

  προκάτοικε, έτσι ακριβώς σκέφτηκα κι εγώ. 🙂

 8. aufheber

  θα είχα χαθεί αν μπορούσαμε να προσδιορίσουμε κάπως πού βρισκόμουν ή πού βρίσκομαι – αυτό είναι φύσει αδύνατο σε έναν καταληπτό λόγο, άρα δεν είχα χαθεί… αν είχα όντως χαθεί ανησυχώ μήπως θελήσω να βρεθώ κι αυτό θα έκανε τα πράγματα ακόμη πιο αφόρητα… ο ανελικτής αντίθετα από τον θωμ είναι στον κόσμο της καθαρής νόησης (!) – αν και δεν συμφωνώ: ούτε ο θωμ είναι στον κόσμο των αισθήσεων (!): στο δεαρ δεαρ τραγούδησε το απόλυτα σπινοζικό δίκτουμ: είμαστε όλοι ατυχήματα (συμβεβηκότα) που περιμένουν να συμβούν! ο κόσμος είναι το ένα και το αυτό (μέσα από την προοπτική της αιωνιότητας κι αυτό το γνωρίζει αλλά δεν μπορεί να το χωνέψει η φιλοσοφία – ειδικά των γερμανών – φυσικά μιλάω για την τέχνη – έτσι;)..
  ΥΓ. δυστυχώς γυναί και και παιδί και εργασία στέρησαν την πρωτεύουσα από την κάθοδο του βαρβάρου και δεν είδα τίποτα – ένας φίλος βέβαια είχε την ευγενή κακία να τηλεφωνεί διαρκώς και να ακούμε μέσω κινητού τη μουσική… την καλή μέρα μου

 9. Ιάκωβος

  αχά, περιεργη φωνη η τα ηχεια μου τα παιξανε;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s