Ερώτηση

Posted On Σεπτεμβρίου 9, 2008

Filed under σκέψεις, politics

Comments Dropped one response

μετά από μία συζήτηση με νοτιοευρωπαία συνάδελφο, γεννήθηκε η απορία. Η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται με τις ανακατατάξεις των προέδρων στα πολιτιστικά ινστιτούτα διάφορων χωρών, καθώς μοιράστηκε μαζί μου τα νέα αυτού της χώρας της. Άμεσα παρέλασαν στο μυαλό το Lycée της Γαλλίας, το Goethe Institut της Γερμανίας, της Βρετανίας το British Council, της Ιταλίας το Instituto Italiano, της Ισπανίας το Cervantes και πάει λέγοντας (ακόμα και το «Σπίτι της Ουγγαρίας» θυμήθηκα, που βρίσκεται απέναντι από την Αλεξάντερπλατς). Το σημαντικό δεν είναι ότι όλα αυτά τα ινστιτούτα που έγραψα τα γνωρίζω από τη δράση τους (πλην του Θερβάντες) στην γενέθλια πόλη μου, αλλά ότι έχω πάει σε διάφορες εκδηλώσεις τους και μπορώ να δείξω πού ακριβώς βρίσκονται στην πόλη που πλέον ζω, στο Βερολίνο.

Σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι αυτό όχι για την εικόνα της χώρας (αυτές οι σκέψεις είναι για τους με περισσή ευαρέσκεια αυτοαποκαλούμενους «ευπατρίδεις»), όσο για το ότι όντως ένα πολιτιστικό ινστιτούτο, με αυτόνομη οργάνωση, κάνει δουλειά που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει από ένα πολιτιστικό τμήμα μίας πρεσβείας.

Έτσι φτάνουμε στο ερώτημα: Πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η δημιουργία ενός αντίστοιχου ινστιτούτου από το ελληνικό κράτος; Το βάρος της πολιτιστικής διπλωματίας πέφτει εξ ολοκλήρου στις πρεσβείες και στα πολιτιστικά τους τμήματα, καθιστώντας την προσπάθεια της πολιτιστικής διπλωματίας δυσκίνητη, αφού ούτε ίδια κονδύλια έχουνε, ενώ η όποια προσπάθεια τίθεται και κρίνεται αυστηρά στο επίπεδο της εθνικής πολιτικής . Μάλλον οι κουτόφραγκοι είναι όντως κουτοί και έχουν τόσες δεκαετίες τόσα δραστήρια ινστιτούτα, κάνοντας αθόρυβα τη «χαμηλή» τους πολιτική. Γιατί έχουνε και ολόκληρα κτήρια στο κέντρο της πόλης όλα αυτά τα ινστιτούτα, ενώ θα μπορούσανε να βολευτούνε και με έναν όροφο κάτω από το προξενείο (που είναι σε διαφορετικό σημείο από την πρεσβεία, ενώ υπάρχει αλλού σημείο για την «εξυπηρέτηση» των ελλήνων τουριστών. Το γιατί, μπορείτε να το μάθετε εδώ). Πάνω απ’ όλα οργάνωση. Ας είναι καλά ο πρέσβης που δεν γνωρίζει γερμανικά…

ΥΓ: Κατέβηκα στην Ελλάδα για λίγες μέρες και δεν ξέρω αν θα αξίζει τον κόπο να φωνάξει ή απλά να ξεχάσει κανείς. Από τους νέους κακοσχεδιασμένους δρόμους (μου έρχεται στο μυαλό η «παράκαμψη της καλλιθέας από την Άθυτο, που οδηγεί απευθείας* στην Κασσανδρεία), μέχρι τη – δεδομένη πια – απόλυτη αφασία της φραπεδούπολης.

*το απευθείας είναι μία κουβέντα, καθώς πρόκειται για έναν δρόμο με περισσότερες στροφές σε αναλογία και από την Καστανιά. Το ότι σχεδιάστηκε έτσι ένας δρόμος σε μία σχεδόν επίπεδη επιφανεία γης, φυσικά δεν έχει καμμία σχέση με τα πάμπολλα μικρά οικόπεδα από τα οποία περνάει και στα οποία έχει δώσει αξία η χάραξη του δρόμου.

Advertisements

One Response to “Ερώτηση”

  1. βα.αλ.

    Δεν ξέρω τι μας λές εσύ τώρα αλλά εμένα στο Βερολίνο μ’ άρεσε πολύ η ρώσικη πρεσβεία. Άπλα και και πλούτη του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s